org_ekstra-16.png

FAMILIELIV

Hvordan skape robuste, glade og empatiske barn?

Foreldrerollen er verdens viktigste jobb! Men ofte tenker vi at det går som det går der hjemme - det får stå til. Men hva om vi forstår at med noen små endringer og justeringer så kan vi få det bedre? Det blir fint når flere forskere studerer sammenheng mellom foreldres og besteforeldres evne (og vilje) til å vise kjærlighet, holdninger, menneskesyn, måter å snakke på og med – for så å se hvordan dette påvirker neste generasjons atferd.

Hvordan er gode relasjoner når de pleies og tas vare på? Hvordan kan vi anerkjenne hverandre? Hvilket språk bruker vi? Hvilke spørsmål stiller vi? Hvilke holdninger vil vi ha? Vi trenger å tenke gjennom hva vi sier om folk og hvordan vi møter hverandre. Vi trenger å se oss selv utenfra og andre innenfra, vi trenger å forstå at det ikke finnes en sannhet om sosialt liv og relasjoner.

Kanskje det er viktig å være snill? 

Mobbing starter ikke i barnehagen eller på skolen?! Det begynner hjemme. Rundt middagsbordet og foran tv’en, det skjer i trafikken og når vi snakker om naboen, slektninger, kjendiser og bekjente. Hva om vi som foreldre hadde vært mer bevisste på hvilke holdninger og verdier vi modellerer til barna våre. Neste gang du har lyst å vise fingeren i trafikken så velger du kanskje å la være. Neste gang vi slenger flåsete bemerkninger om Trond Giske, Trump, Ari Behn eller Sophie Elise, så kan vi kanskje tenke oss om to ganger – er det bra at ungene hører meg snakke sånn om andre mennesker?

Gleding som medisin

Hva er så medisinen som bringer vennskap, inkludering, trivsel, toleranse og respekt på banen? Det koker ned til hver enkelt av oss – hva vi står for, mener, tillater oss og si og gjøre. Vi må vite hva vi skal gjøre, hva vi vil se mer av? Det er på tide å snu fokus - til GLEDING, omsorg, trivsel, snillhet, anerkjennelse, vennskap, inkludering, toleranse, respekt og raushet.