10 tips for mer tilhørighet og mindre ensomhet

Jeg spør taxi-sjåføren – har du kjørt taxi lenge? ”Nei, egentlig ikke – jeg kjører bare på kveldene for å treffe folk. Det er så ensomt å sitte hjemme alene, spesielt på denne årstiden når det er mørkt.” Som alenemor 50% av tiden - merker jeg og at ensomheten sniker seg inn både her og der. Jeg skulle ønske at vi hadde mer hverdagstid sammen!

Thanksgiving - ja, takk!

For meg er det helt ufattelig at ”Black Friday” er blitt tatt inn i varmen – men THANKSGIVING som er en takknemlighetsfest med familie, venner og nye venner forbigår i stillhet. Dette vil jeg gjøre noe med, og jeg håper du også inviterer inn.

Avisen tok slutt - scrollingen har ingen ende…

Når vi skal være sammen handler ikke det bare om å være fysisk i samme rom, det handler og om å være tilstede med hele vår oppmerksomhet – derav det supre begrepet ”to pay attention”. Jeg husker da jeg var liten - fars avis, hadde fire deler, så brettet han den sammen og var tilstede. På fredagen så vi “Midt i smørøyet” og “Norge rundt” - vi hadde en felles skjerm, en felles opplevelse. Jeg savner det jeg.

10 ting vi kan gjøre sammen:

  1. Inviter til middag der temaet er takknemlighet – THANKSGIVING nå på torsdag 22.11 (kan gjøres oftere enn årlig tenker jeg) Alle kan ta med litt mat hver. Poenget er å komme sammen. Ta runden rundt bordet - hva er hver enkelt spesielt glad og takknemlig for?

  2. Les bøker høyt for hverandre – gjerne bøker som og har tips til samtale*

  3. Still hverandre gode åpne spørsmål* , lytt og bli bedre kjent. Det er masse jeg ikke vet om mine aller nærmeste en gang - hva med å spisse nysgjerrigheten litt.

  4. Lag pyjamasfest i stuen med film og popcorn (ingen andre skjermer er lov)

  5. Hør på musikk og dans!

  6. Lag mat sammen - hvorfor skal det være klart når besøket kommer? Det gjør det så travelt.

  7. Inviter på hverdagskaffe og kanskje kveldsmat - gjør det enkelt! Husarbeid kan også gjøres med venner på besøk. Kanskje vi til og med kan hjelpe hverandre litt.

  8. Skriv og lag julebrev, takknemlighetsbrev, kort, hilsener, dette kan gjøres året rundt.

  9. Lær noe nytt sammen med flere – et språk, et instrument, en hobby…

  10. Spill brettspill

 ”Jo mere vi er sammen – jo gladere vi blir”, det er ikke bare en sangtekst, det er og en fornuftig oppmuntring forankret solid i forskning. Legg det inn i kalenderen og gi tommelen en scrollepause, det viktigste i livet er ikke i “feeden” vår.

·*  www.gleding.no bøker som skaper samtaler om viktige tema som glede, vennskap, inkludering, mot, feiling og følelser.  *  www.fuelbox.no ”FUELBOX den gode samtalen på boks. og sjekk denne for tips når du er på kafé www.skravlekopp.no