5 tips til en bedre sommer med familien

Baggene er pakket, bilen er stappfull - vi voksne svetter allerede, barna krangler om hvem som hadde ballen først, den ene klyper den andre, laderen til ipaden er borte, minstemann må på do. Alle er sultne og varme. Flyet ble forsinket, dere må løpe for å rekke det andre. Lille Pernille glemte bamsen sin igjen i setet. Hun elsket den bamsen. 

Nå skal vi altså være sammen store og små, døgnet rundt - i ukesvis. Teambuilding på jobb er virkelig ingenting i forhold til dette!  I tillegg har vi forventninger om at det skal bli så aldeles koselig, "GOD SOMMER", "GLAD SOMMER", "NYT FERIEN". "SLAPP AV" (noe som er helt komisk, altså har du barn under 10 år - er det ikke i feriene vi slapper av - det har vi hverdagen mellom kl 21.30-22.00 til.)

Forventer vi takknemlighet for "Syden"? 

Noen bruker titusenvis av kroner på solsenger, solstråler og all inclusive i "syden" OG forventer at barna skal være så takknemlige: "Vet dere hvor mye penger vi har brukt på at vi skal ha det fint? Også krangler dere?!". Andre gjør det samme i Tusenfryd, Liseberg, Kongeparken og Hunderfossen. Noen reiser langt, andre er mer kortreiste. Noen er hjemme, andre er på hytta. Uansett hvor vi er eller ikke er, store budsjett, små budsjett - samma det -  vi er sammen.    Å være sammen er noe av det mest krevende vi er og gjør.

Så det kan være greit å begynne å forberede seg mentalt på denne utfordringen:

1) Senk forventningene - ferien kommer ikke til å bli perfekt, ingen andre har perfekte dager, selv om det ser sånn ut på instagram. Bak et hvert vellykket bilde er det minst 20 mislykkede. Ikke sammenlign din virkelighet med andres publiserte virkelighet.  Det kommer til å være gode øyeblikk og det kommer til å være mye stress. Hvis vi klarer å se sjarmen i kaoset kan det hjelpe litt. 

2) Det som skaper gode minner handler mer om tilstedeværelse og mindre om penger. Hvis du skal betale noe - så kan det være din oppmerksomhet "Pay attention" er et godt uttrykk. Snakk med folkene rundt deg. Still spørsmål, finn nysgjerrigheten din - se folkene på ny, små og store. 

3) Ungene kommer som ifjor til å bli slitne, varme, solbrente, trøtte, leie av hverandre, krangle... Tips - Lag en plan og tren på hvordan vi kan unngå å klikke - holde hodet kaldt og hjertet varmt. Prøv å se behovet barnet har. Å forvente at et slitent, varmt og sultent barn skal "oppføre" seg er overambisiøst. De har ikke verktøyene for å "skjerpe seg" og holde ut som vi har.

Det beste vi kan gjøre er: 1) å sette oss ned på huk (eller være i øyehøyde med barnet) 2) prøve å finne ut hvordan barnet har det og 3) hvilke behov minimennesket har 4a) hvordan kan vi bidra til å dekke det følelsesmessige behovet, 4b) anerkjenn følelsen og situasjonen eks: Jeg ser at du er lei deg nå, det forstår jeg. Jeg er her med deg om du vil snakke mer om det. eks 2: Jeg vet godt at du vil ha den vingummien. Jeg forstår at du er sint for at du ikke kan få den nå osv. Sett ord på følelsen og husk at alle følelser ser viktige å kjenne på. Du trenger ikke å "fikse" barnet ditt om det er sint, redd eller lei seg - du trenger bare å være tilgjengelig for dem og vise at du ser dem og hjelpe de å forstå hva som foregår. 5) Vis at vi voksne er trygge og at alt kommer til å ordne seg. Barn prøver ikke å manipulere oss. Barnet trenger en trygg, kjærlig og tydelig voksen. 

4) Er dere flere voksne - snakk sammen på forhånd om hva som er viktig for dere i ferien. Snakk om hvordan dere skal tåle stressede situasjoner. Da kan dere unngå de store forventningsforskjellene og det er lettere å forstå hvorfor den andre gjør som han eller hun gjør. Utfordringene blir ordnet opp i før konfliktnivået er høyt - alle får bedre stemning og mindre stress.

5) Ferier inneholder hele spekteret av følelser, og kanskje enda sterkere enn i hverdagen fordi vi er ute av rutinene og det trygge. I tillegg er det en forventning om at alt skal være så hyggelig. Ferier er ukontrollerbare på mange vis. Vi har ulike behov, ulike ting vi ser på som viktige, ulike tempo og prioriteringer. Tips - snakk om det. Forbered deg. Hvilke "kamper" må vi ta? Hvilke følelser er du og jeg dårlige på å takle og hvordan kan vi trene på å takle dette bedre i ferien?

Hva er det viktigste med ferien?

Det vil bli sinne, sorg, stress, frykt, forsinkelser, søl, krangling. Det vil og bli glede, humor, festligheter, gode klemmer og fine øyeblikk. Og istedetfor å tenke at vi skal unngå det vanskelige - er kanskje ferien en god mulighet til å komme nærmere hverandre nettopp med å samles i skuffelse, frykt og glede. Tenk så fint å være en familie der det er rom for alle følelser. Der det å være sammen er det viktigste. Det er en god ferie spør du meg.

Ferier med barn, er stress og fint samtidig. Livet med de vi er glad i er alt annet enn lett - og det er kanskje akkurat det som gjør det så givende og verdifullt. 

Ønsker dere en sommer med mye kjærlighet, felles opplevelser som styrker fellesskapet og tilhørigheten!

 

Sommerhilsen fra Siri :)

 

 

Siri Abrahamsen er forfatter av barnebøkene "Gleding", "Feiling" og "Undring i følelsesuniverset", hun holder foredrag om livsmestring, gleding og empati og driver www.gleding.no