Hva har vi til felles Kongen, Erna, du og meg?

 
alessandro-sicari-716719-unsplash.jpg
 

Jeg kjenner en som sier at “folk flest er idioter” og som bruker en hver anledning til å klage, krangle og finne feil til å bryte ned andre (ellers er det nok for å føle seg bedre selv). Jeg har en litt annen opplevelse av mine medmennesker - og jeg tror vi to har møtt veldig mange av de samme.

Det er få ting jeg er overbevist om – men jeg vet helt sikkert at alle liker å bli verdsatt og føle seg ønsket.  I et land med lite mennesker, som det vi bor i, er det ekstra viktig at vi tar vare på hverandre. Mange har veldig få. Noen har ingen.

Om ensomheten i landet vårt vokser, eller om vi skaper et rausere samfunn, hvor alle hører til, kommer an på summen av våre handlinger. Hvordan vi oppfører oss i heisen, på bussen og i butikken.

 

Hvordan vi er med hverandre.

 

Erna og Kongen kan ikke gjøre dette alene med fine nyttårstaler – dette skjer akkurat nå, hver dag med hvordan vi forholder oss til folk vi kjenner, og ikke kjenner. Alle har vi en påvirkningskraft på andre - samme hva som står på papiret, hvor gammel du er, hva du tenker om deg selv - sammen skaper vi dette. Du har superkraften til å gjøre andres liv bedre! Det har vi til felles hele gjengen.

Du kan ikke forandre andre sies det. Jeg er ikke sikker på at det stemmer. Fordi vi blir til i møte med andre hele tiden. Noen får oss til å føle oss svakere, mindre verdt og lite viktige. Andre gir oss en følelse av å være verdifulle, viktige, sett og hørt. Noen løfter, andre dytter ned. Slik fremhever vi ulike ting i hverandre – slik får noen mennesker mange til å være bra, mens andre bevisst eller ubevisst går glipp av mulighetene til å gjøre folk godt.

Det er få som tilbyr kurs i negativ tenkning. Det kommer lett av seg selv. Det er slik vi har overlevd. I livene våre er det mange vanskeligheter som gjør at vi lett bare kan velge å være bitre, sure og lite rause. Mange har hatt en tøff barndom, sykdom og dødsfall i nær familie, vi har verdensledere som skaper splid, vi står overfor store utfordringer med miljøet vårt. Det er lett å finne grunner til at livet er vanskelig, tøft og vondt.

Det er gjerne det som gjør det så spennende, at mange av dem som har hatt mest motgang i livet - er dem som tar et bevisst valg på å trene opp evnen og viljen til å velge det gode. Det kommer nemlig ikke så lett av seg selv. Det må fokuseres på, bevisstgjøres, trenes – slik finner vi lettere mulighetene til å glede oss selv og andre.

Så hva om vi, alle sammen – tok ansvar for oss selv et lite øyeblikk, med å stille disse spørsmålene:  

Hva skaper jeg rundt meg, med det jeg velger å si, det jeg velger å ikke si, med kroppsspråk og mimikk?

-       Klager jeg mer enn jeg roser?

-       Sier jeg oftere i fra når noe er galt, enn når noe er veldig bra?

-       Smiler jeg først, eller venter jeg til andre smiler til meg?

-       Mener jeg mye eller lar jeg meg undres og fascineres av menneskene rundt meg?

-       Baksnakker jeg mer, enn jeg fremsnakker?

-       Finner jeg problemer oftere, enn løsninger?

Hvis du svarer ja på mange av disse, kan du kanskje vurdere for din egen og oss medmenneskers del – om du vil endre litt på det fra nå av. Kanskje du kan begynne å dele ut flere plusser og litt færre minuser. Kanskje vi sammen kan vise at vi setter pris på menneskene rundt oss? Det er ikke bare Erna eller Kongen som kan lage et rausere samfunn - det er du og meg, med hvilke valg vi tar hver eneste dag.

I dag er den internasjonale dagen for lykke og glede eller happiness som det heter på engelsk. Vi kan lett skape mer glede rundt oss. Begynn med å sende noen oppmuntringer, hils på en nabo, plukk opp noe søppel, gi en ekstra god klem. Det er lett å gjøre dette. Det er og lett å la være.

Jeg håper vi kan vise våre medmennesker litt oftere, at vi faktisk liker dem,

da er det ikke tanken som teller - men handlingene.

 
 

Hurra for verdensdagen for glede!

Smil fra Siri :)