9 "do's and dont's" til å bli en effektfull formidler

"Hvordan blir du trygg på scenen? Blir du aldri nervøs? Hvordan tør du snakke foran så mye folk?"

Disse spørsmålene får jeg jevnlig. Etter å ha snakket for tusenvis av folk de siste årene - har jeg alltid vært sulten på tilbakemeldinger på hva jeg kan gjøre bedre. Derfor får dere her mine 9 beste tips til hvordan du kan bli en strålende formidler - basert utelukkende på mine meninger, preferanser og erfaringer.

1. Alfa og omega - ha et budskap som gir verdi! 

Har du ikke dette trenger du ikke flere tips. (noen vil stå på scenen for egen glede - det skinner lett gjennom om fokuset er på deg og ikke de som skal "få noe" i salen) For å være en god formidler må du ha noe å formidle som gir verdi til andre.

2. Vær deg selv, det er den beste deg.

By på deg selv og dine historier, miks det med relevante studier, fakta og tips. Folk vil ha ekte vare- det råe, det som gir gjenklang, det folk kan kjenne seg igjen - vit hvem du snakker til og bruk et språk og eksempler de kan kjenne seg igjen i.

3. Gi konkrete tips - ikke bare sånn "føl på frykten, gjør det likevel"

Fortell da om en gang du faktisk var redd og gjorde det likevel - gi tips fra det du lærte. Ikke snakk bare konseptuelt - da tror jeg ikke på deg.

4. Ikke undervurder publikumet ditt

Ikke overvurder heller. Dette er en kunst - tren deg på å føle hvor publikum er og juster i forhold til det (ofte så er de ikke samme sted, dette kan være litt utfordrende, derfor er det greit å ha spekter i det en formidler, slik at det blir nyttig for flest mulig) Gjør din research. Sett deg inn i publikums perspektiv, liv og hverdag.

5. Ikke le når det ikke er morsomt.

Been there, done that. Den nervøse latteren som gjør meg uangripelig. Ta heller et punktum. Stillhet. Ta deg selv på alvor, du trenger ikke unnskylde deg selv. Du har ordet, du er god nok. Finn din styrkeposisjon. Kjenn at bena er plantet på jorden, ryggen er sterk, hjertet stort og kraften i å snakke om det som betyr mest for deg er din superkraft. 

6. Stillhet er undervurdert.

Ta pauser - la publikum få tenke, stiller du et retorisk spørsmål, la det synke inn. Øv deg på ulike tempoer og bruk stemmen for å forsterke eller understreke det viktigste.

7. IKKE HA MYE TEKST PÅ EN SLIDE om du vil de skal lytte til deg.

Publikum leser eller lytter - de gjør ikke begge deler samtidig.

8. Ha det gøy, da slapper folk av. 

9. A L D R I   gå over tiden du har fått til disp. Hold deg innenfor tidsskjema, A L L T I D.

Nå.. gå å spre det budskapet du tenker at verden trenger!